Jabłkowa rozkosz – Genialne ciasto, które przygotujesz szybko i znika ze stołu błyskawicznie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję

Znam wiele przepisów na szarlotki, jabłeczniki i ciasta z jabłkami, ale ten zawsze sprawia mi największą przyjemność podczas przygotowania.

 

Doskonałe proporcje i aromatyczne dodatki, które zapachem wołają do stołu moich bliskich oraz prostota wykonania, pozwala mi na pieczenie jabłkowej rozkoszy zawsze wtedy, kiedy tylko mam na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 2 duże jabłka
  • kilka kawałków masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do smaku
  • cynamon (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij trzepaczką jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Następnie, dodaj jogurt, olej, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

3. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i wymieszaj – ciasto powinno być jednolite i gładkie.

4. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki.

5. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu, ułóż równomiernie na całej powierzchni, plasterki jabłka oraz cienkie plasterki masła.

6. Całość, posyp obficie cukrem pudrem i posyp cynamonem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 45 minut. Gotowe!

 

 

Miękkie, aromatyczne ciasto idealnie smakuje do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty, więc wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!