Jabłkowy deserek – Genialne połączenie smaków sprawia, że nie można mu się oprzeć. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Delikatny, puszysty i lekki deserek z jabłek, towarzyszy mi i moim bliskim od wielu lat.

Dodatkową zaletą tego deseru jest to, że możesz go przygotować z dowolnego, ulubionego rodzaju jabłek i jeśli są dość słodkie – wykluczyć dodatek cukru. Wtedy możesz zajadać jabłkowy deserek bez żadnych wyrzutów sumienia, kiedy tylko masz na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Jabłka – 200 g
  • Cukier – 100 g
  • Woda 60-80 ml
  • Białko z 1 jajka
  • Żelatyna 8 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Następnie, poukładaj je na blaszce i piecz do miękkości w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Gotowe jabłka, przetrzyj przez drobne sito.

2. W kąpieli wodnej, rozpuść żelatynę w wodzie. Do schłodzonego musu jabłkowego, dodaj białko i cukier. Ubijaj mikserem przez 1-2 minuty.

3. Po tym czasie, cienkim strumieniem dodawaj żelatynę nie przerywając ubijania. Przełóż deser do pucharków i wstaw do lodówki, aby stężał. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj deser według własnego uznania. Możesz użyć dowolnych dodatków, takich jakie Twoi bliscy lubią najbardziej. Smacznego!

error: Content is protected !!