Przepis na zapiekankę z makaronem na słodko, polecam miłośnikom zdrowych słodkości, dodających bliskim energię na cały dzień i ceniącym swój czas spędzony w kuchni. Do dzieła!
1. Ulubiony makaron, ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Potem go odcedź i wystudź.
2. Z pomocą blendera, wymieszaj twaróg, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i jajka. Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Potem osusz je ręcznikiem papierowym i wymieszaj z masą serową.
3. Połącz makaron z masą serową i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego lub formy, wysmarowanej masłem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 25 minut – do czasu, aż makaron z wierzchu się zarumieni. Gotowe!