Bułeczki czosnkowe piekę zazwyczaj wtedy, gdy na obiad serwuję barszcz czerwony lub żurek. Moi bliscy je uwielbiają, bo zachowują świeżość na dłużej i chętnie zjadają je jeszcze następnego dnia. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo obok nich nie można przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W dużej misce, wymieszaj przesianą mąkę z wodą, olejem, cukrem, solą, drożdżami i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
2. Z gotowego ciasta, uformuj małe kulki i poukładaj je na blaszce zachowując między nimi odstęp 1 cm. Postaw blaszkę w ciepłym miejscu na 5-10 minut.
3. W tym czasie, wymieszaj w miseczce przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, wodą, olejem i posiekanym koperkiem. Wysmaruj bułeczki z wierzchu obficie, przygotowana mieszanką.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 15 minut. Gotowe!