Czosnkowe bułeczki – Doskonała, aromatyczna i ekspresowa przekąska lub dodatek do zup dla wszystkich miłośników nowinek kulinarnych

Bardzo cenię sobie świeże pieczywo każdego dnia i chętnie piekę je samodzielnie w domu. Zarówno chleb, jak i bułki z osiedlowego sklepu nie mogą równać się z domowym pieczywem.

 

Bułeczki czosnkowe piekę zazwyczaj wtedy, gdy na obiad serwuję barszcz czerwony lub żurek. Moi bliscy je uwielbiają, bo zachowują świeżość na dłużej i chętnie zjadają je jeszcze następnego dnia. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo obok nich nie można przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 szklanka ciepłej wody (50-60 stopni C)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 pęczka koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj przesianą mąkę z wodą, olejem, cukrem, solą, drożdżami i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

2. Z gotowego ciasta, uformuj małe kulki i poukładaj je na blaszce zachowując między nimi odstęp 1 cm. Postaw blaszkę w ciepłym miejscu na 5-10 minut.

3. W tym czasie, wymieszaj w miseczce przeciśnięty przez praskę czosnek z  solą, wodą, olejem i posiekanym koperkiem. Wysmaruj bułeczki z wierzchu obficie, przygotowana mieszanką.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Pyszne, aromatyczne bułeczki czosnkowe doskonale smakują jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do czerwonego barszczu. Smacznego!

error: Content is protected !!