Moje najmłodsze pociechy uwielbiają deser kakaowy z bananami, według tego sprawdzonego przepisu mojej mamy i zawsze z niecierpliwością czekają na swoją porcję. Jestem pewna, że Twoja rodzina będzie tak samo zachwycona pysznym smakiem ulubionych dodatków. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Żelatynę zalej wodzą, aby spęczniała. Z pomocą blendera zmiel herbatniki, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
2. Masę z ciasteczek, przełóż na dno formy i rozłóż ja równomiernie na całym dnie, mocno dociskając.
3. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, żelatynę i kakao. Podgrzewaj ciągle mieszając do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Potem dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw aby nieco przestygła.
4. Obrane i przekrojone wzdłuż na pół banany, zalej masą kakaową i wygładź z wierzchu szpatułką. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Deser jest gotowy, gdy całkowicie stężeje.