Drożdżowe extra bułeczki – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Od dziś zawsze będziesz je piekła tylko w ten sposób

Uwielbiam domowe wypieki i świeże bułeczki każdego dnia zawsze towarzyszą moim bliskim na śniadanie. To przecież najważniejszy posiłek, który ma dodać energii i pozwolić na rozpoczęcia dnia w dobrym nastroju.

 

Bułeczki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, są wyjątkowo smaczne i pięknie wyglądają. Na sam ich widok cieknie ślinka, więc podwijaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka suchych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sezam i mleko do wysmarowania bułeczek.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj przesiana mąkę z solą, drożdżami, wodą, mlekiem i olejem.

2. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

 

3. Z gotowego ciasta, uformuj małe kuleczki i każdą rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Zrób nacięcie do połowy krążka i zroluj.

4. Układaj bułeczki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut. Pamiętaj, aby miedzy bułeczkami zachować odstęp.

5. Na koniec, wszystkie bułeczki wysmaruj mlekiem i posyp obficie sezamem. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Pyszne, chrupiące bułeczki pięknie wyglądają i doskonale smakują z masełkiem, ulubionym dżemem owocowym lub kremem czekoladowym. Smacznego!

error: Content is protected !!