Soczysta wieprzowinka – Tak przygotowana nie ma sobie równych. Już zawsze będziesz ją smażyła tylko w ten sprawdzony sposób

Aby kotlety schabowe lub polędwiczka wieprzowa zawsze była soczysta, miękka i krucha, nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności.

 

Wystarczy przestrzegać kilku sprawdzonych zasad i odpowiednio przygotować mięso przed smażeniem. Aromatyczna marynata w której im dłużej marynuje się mięso, tym kotlety są smaczniejsze sprawi, że już nigdy nie przygotujesz ich w tradycyjny sposób. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na 6 kotletów. Każdego przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem.

2. Na rozbitych plastrach mięsa, poukładaj kilka cienkich plasterków pokrojonego wcześniej czosnku i układaj je jeden na drugim. Całość, zalej mlekiem, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na całą noc. Właśnie dzięki tej procedurze, mięso będzie kruche i soczyste.

 

3. Następnego dnia, wyjmij mięso z marynaty i osusz ręcznikiem papierowym. Teraz możesz zająć się panierką.

4. Kotlety obtaczaj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony przez około 4 minuty. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Soczysta wieprzowinka, najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków puree i z mizerią. Smacznego!

error: Content is protected !!