Cygańska karkówka – Delikatne i soczyste mięsko, pełne smaku, aromatu i z genialnymi dodatkami na każdą okazję

Dla wszystkich miłośników sycących i szybkich dań mięsnych, przygotowanych w oryginalny sposób – to będzie nie lada gratka.

 

Genialna karkówka w cygańskim stylu, to wyjątkowe połączenie smaków, które nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym. Gwarantuję, że ten smak zostanie z Wami na dłużej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków
  • 1,5 kg karkówki
  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g bekonu
  • 60 ml jasnego piwa
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka miodu
  • czosnek, pieprz i sól do smaku
  • pęczek pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania marynaty: W misce, wymieszaj piwo, olej, miód i przyprawę do gyrosa.

2. Ziemniaki umyj, pokrój na plasterki i wyłóż na dno formy, przykrytej papierem do pieczenia. Wysmaruj je odrobiną przygotowanej wcześniej marynaty. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średniej grubości plastry. Przełóż do miski z pozostałą marynatą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

3. W tym czasie, na warstwie ziemniaków, poukładaj pokrojony w kosteczkę boczek i pokrojoną w piórka cebulę.

4. Teraz, poukładaj marynowane plastry karkówki. Przykryj formę folią aluminiową.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1 godzinę.

6. Czas na przygotowanie aromatycznego sosu: W misce, wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

7. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, zalej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze przez kilka minut. Gotowe!

 

Na cygańskiej zapiekance, możesz również poukładać plasterki pomidora i posypać startym na tarce o grubych oczkach serem. Podawaj na gorąco z zestawem surówek. Smacznego!

error: Content is protected !!