Drób jest mięsem uniwersalnym i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami i przyprawami. Połączenie popularnego drobiu z nutką egzotyczności sprawia, że zwykłe danie potrafi się zmienić w prawdziwą kulinarną ucztę. Moi bliscy pokochali kurczaka w takiej postaci, więc podwijaj rękawy i do dzieła!
1. Fileta z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Obrany i drobno posiekany czosnek, wymieszaj z wodą, sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowaną marynatą zalej mięso w misce, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. W tym czasie, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. W misce, roztrzep jajka z przyprawami i podsmażoną wcześniej cebulką.
4. Kawałki fileta, obtocz najpierw w mące, a następnie w masie jajecznej.
5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
6. Usmażonego fileta, poukładaj na blaszce wysmarowanej olejem i zalej pozostałymi – roztrzepanymi jajkami.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 15 minut. Gotowe!