Cały sekret pysznej focaccii z mozzarellą tkwi w delikatnym, puszystym cieście z aromatycznymi dodatkami i ziołami oraz z oliwą z oliwek. Czy może być coś pyszniejszego? Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wysokim naczyniu, wymieszaj mleko z cukrem i drożdżami. Następnie, dodaj 1 jajko, przesiana mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj. Na koniec, dodaj miękkie masło i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
2. Gotowe ciasto, przełóż do wysokiej miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Okrągłą formę, wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej równomiernie przygotowane ciasto. Ponacinaj je nożem w kratkę – jak na zdjęciu.
4. W wykonane nacięcia, poukładaj pokrojoną w cienkie paski mozzarellę i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Potem, wysmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 15 minut. Gotowe!