Chodzi za Tobą pyszne ciasto kakaowe? Będziesz zachwycona tym przepisem. Boski smak, który już nigdy nie pozwoli o sobie zapomnieć

Jeśli masz ochotę na ciasto kakaowe to przychodzę do Ciebie ze sprawdzonym przepisem na niezawodne i wyjątkowo smaczne ciasto kakaowe. Domownicy i znajomi nie mogą się mu oprzeć, dlatego co rusz muszę uzupełniać talerz.

 

Na samą myśl cieknie ślinka. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty. Z powodzeniem poradzą sobie nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swą przygodę z wypiekami.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bananowe
  • 5 łyżek cukru
  • kostka masła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wodę razem z olejem, kakao i 3/4 szklanki cukru zagotować co jakiś czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawić masę do wystygnięcia. Białka jajek ubić z pozostałą ilością cukru w międzyczasie dodając po jednym żółtku.

 

2. Do ubitych z cukrem jajek przelać przestudzoną masę oraz przesianą mąkę z dodatkiem sody i proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć i wylać na przygotowaną formę. Teraz wystarczy wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C  i piec przez 40 minut. Gotowe!

 

Podczas pieczenia ciasta ugotować budyń, przestudzić go, a następnie przetrzeć z masłem. Powstałym kremem przełożyć ciasto, a wierzch udekorować wedle uznania. U mnie najlepiej sprawdza się polewa z mlecznej czekolady. Smacznego!

error: Content is protected !!