Sernik w tej odsłonie za każdym razem wychodzi idealnie wypieczony, leciutki i puszysty jak pianka. Ten pomysł na deser na stałe wpisał się na listę moich weekendowych wypieków.
Ciasto:
1. Na stolnicę wysyp odmierzoną porcję mąki i dodaj do niej jajka, masło , 1 łyżkę śmietany, proszek do pieczenia i 50 g cukru. Połącz wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmij się sernikową masą.
Masa sernikowa:
1. Twaróg przełóż do miski. Dodaj 50 g cukru oraz 4 łyżki śmietany. Ze wszystkich składników ubij gęstą masę. Zwróć uwagę na to, aby masa była idealnie gładka, bez grudek. Jeśli przepadasz za rodzynkami możesz urozmaicić nimi masę.
2. Po upływie kwadransa ciasto wyjmij z lodówki i przekrój nożem na dwie, równe części. Następnie obie, każdą z osobna zetrzyj na tarce. Pamiętaj to ważny punkt, który sprawi, że wypiek będzie idealny. Pierwszą warstwą wyłóż dno formy do pieczenia. Na nią wyłóż masę twarogową, którą posyp kolejną częścią tartego ciasta. Gotowe!