Śmietanowe rogaliki – Banalnie prosty i ekspresowy deser, który zrobisz zawsze z prawdziwą przyjemnością

Przepis na śmietanowe rogaliki, polecam w szczególności miłośnikom zdrowych i smacznych słodkości, ceniącym swój czas spędzony w kuchni.

 

Doskonale smakują zarówno na śniadanie, jak i na deser do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Przygotujesz je z tanich i łatwo dostępnych produktów, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. W kilka minut, smakowite śmietanowe rogaliki możesz serwować swoim bliskim z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 90 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Roztop masło w garnku, a następnie przełóż je do miski, dodaj cukier, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj składniki.

2. Teraz, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

3. Z gotowego ciasta, uformuj wałeczki i lekko sklej ze sobą węższe końce. Poukładaj rogaliki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Pyszne śmietanowe rogaliki, smakują zarówno samodzielnie, jak i posypane cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!