Pączki z czekoladą – Doskonałe, puszyste i delikatne ciasto z ulubionym, smacznym wnętrzem nikogo nie pozostawią wobec siebie obojętnym

Czy na całym świecie znajdzie się choć jedna osoba, która nie lubi pączków? Szczerze w to wątpię.

 

Przepisów na pączki znam na prawdę bardzo wiele, jednak w Tłusty Czwartek obowiązkowo piekę puszyste i delikatne pączki z czekoladą. Moje najmłodsze pociechy nie wyobrażają sobie tego dnia bez nich, dlatego zawsze robię je z podwójnej porcji, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 450 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 g śmietany (33%)
  • 250 g czekolady
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokim naczyniu, wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, dodaj 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki przesianej mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 minut.

2. W dużej misce, wymieszaj cukier, sól, cukier waniliowy, jajko mikserem na gładką, jednolitą masę.

3. Nie przerywając mieszania, dodawaj stopniowo pozostałą mąkę i miękkie masło. Zagniataj miękkie, gładkie i lekko klejące się ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie, ciasto zwiększy swoją objętość o 2,5 razy.

4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę w gorącej, słodkiej śmietance i odstaw na kilka minut. Następnie z pomocą miksera, ubij całość na gładką, jednolitą masę.

5. Gotowe ciasto, zagnieć jeszcze prze kilka minut. Potem rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Okrągłym naczyniem, wytnij koła o średnicy ok. 7-8 cm.

 

6. Wycięte pączki przykryj ściereczką na 20-30 minut.

7. Smaż pączki na rozgrzanej patelni z głębokim olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.

8. Przez małą dziurkę w pączku, wypełnij płynną czekoladą i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

 

Pączki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, możesz wypełnić również budyniem, konfiturą lub ulubionym dżemem. Smacznego!

error: Content is protected !!