Donuty – Amerykańskie pączki, które zawładnęły sercami moich bliskich już po pierwszym kęsie. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie
Donuty, czyli amerykańskie pączki z dziurką od wielu lat zachwycają nas zarówno swoim smakiem, jak i oryginalnym wyglądem.
Pewnie jak każdy, zawsze mam ten sam problem – którego wybrać. Wszystkie wyglądają zachęcająco i gdybym mogła jeść oczami, zjadła bym je wszystkie. Poznaj genialny przepis na tradycyjne amerykańskie donuty, które możesz przygotować dokładnie tak, jak lubisz najbardziej. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
640 g mąki jaglanej
-
60 g cukru
-
2 jajka
-
14 g suchych drożdży
-
90 g masła
-
250 ml mleka (3,2%)
-
2 g wanilii
-
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWY:
-
100 g czekolady
-
50 g śmietanki (33%)
-
15 g masła
-
polewy cukiernicze
-
kolorowa posypka
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce, dokładnie wymieszaj mleko ze stopionym masłem, jajkami i wanilią.
2. Następnie, dodaj drożdże, cukier i mąkę jaglaną. Wymieszaj i zagnieć miękkie, jednolite ciasto, które nie powinno lepić się do dłoni.
3. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość – jest gotowe.
4. Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie roboczym na grubość 1 cm.
5. Z ciasta, wytnij koła o średnicy ok. 7 cm. a w ich środku wytnij małe kółko (np. z pomocą kieliszka). Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
6. Smaż na głębokim tłuszczu i małym ogniu z każdej strony na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
7. Donuty charakteryzują się tym, że są kolorowe, zatem możesz przygotować polewę czekoladową: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w gorącej śmietanie, potem dodaj masło i dokładnie wymieszaj na gładką, jednolitą masę.
W przygotowanej polewie, namocz połowę donuta i posyp kolorową posypką.
8. Bardziej efektowny jest lukier jagodowy. Możesz przygotować go ze świeżych lub mrożonych jagód lub borówek. Zblenduj owoce i przetrzyj je przez drobne sito. Następnie, dodaj cukier puder i wymieszaj na gładką, jednolitą masę.
W przygotowanym lukrze, namocz połowę donuta i posyp kolorową posypką. Gotowe!