Donuty – Amerykańskie pączki, które zawładnęły sercami moich bliskich już po pierwszym kęsie. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie

Donuty, czyli amerykańskie pączki z dziurką od wielu lat zachwycają nas zarówno swoim smakiem, jak i oryginalnym wyglądem.

 

Pewnie jak każdy, zawsze mam ten sam problem – którego wybrać. Wszystkie wyglądają zachęcająco i gdybym mogła jeść oczami, zjadła bym je wszystkie. Poznaj genialny przepis na tradycyjne amerykańskie donuty, które możesz przygotować dokładnie tak, jak lubisz najbardziej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 640 g mąki jaglanej
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 14 g suchych drożdży
  • 90 g masła
  • 250 ml mleka (3,2%)
  • 2 g wanilii
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA POLEWY:
  • 100 g czekolady
  • 50 g śmietanki (33%)
  • 15 g masła
  • polewy cukiernicze
  • kolorowa posypka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, dokładnie wymieszaj mleko ze stopionym masłem, jajkami i wanilią.

2. Następnie, dodaj drożdże, cukier i mąkę jaglaną. Wymieszaj i zagnieć miękkie, jednolite ciasto, które nie powinno lepić się do dłoni.

3. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość – jest gotowe.

4. Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie roboczym na grubość 1 cm.

5. Z ciasta, wytnij koła o średnicy ok. 7 cm. a w ich środku wytnij małe kółko (np. z pomocą kieliszka). Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

6. Smaż na głębokim tłuszczu i małym ogniu z każdej strony na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.

7. Donuty charakteryzują się tym, że są kolorowe, zatem możesz przygotować polewę czekoladową: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w gorącej śmietanie, potem dodaj masło i dokładnie wymieszaj na gładką, jednolitą masę.

W przygotowanej polewie, namocz połowę donuta i posyp kolorową posypką.

8. Bardziej efektowny jest lukier jagodowy. Możesz przygotować go ze świeżych lub mrożonych jagód lub borówek. Zblenduj owoce i przetrzyj je przez drobne sito. Następnie, dodaj cukier puder i wymieszaj na gładką, jednolitą masę.

W przygotowanym lukrze, namocz połowę donuta i posyp kolorową posypką. Gotowe!

 

Amerykańskie donuty z dziurką są gotowe, a bliscy z pewnością już się oblizują. Smacznego!

error: Content is protected !!