Ptysie z kremem – Genialny deser dla całej rodziny, który przygotujesz w zaledwie 30 minut.

To niewątpliwie ulubiony deser moich bliskich, ale z taką samą przyjemnością serwuję je na każdej rodzinnej uroczystości oraz na spotkanie ze znajomymi.

 

Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 30 minut. Czy może być coś prostszego? Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • Woda – 350 ml
  • Mąka – 150 g
  • Masło – 150 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól – 1/4 łyżeczki

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • Śmietana 36% – 200 ml
  • Twaróg – 170 g
  • Cukier puder 50-100 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: W garnku, rozpuść masło w wodzie, podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Potem, stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszając zadbaj aby konsystencja ciasta była jednolita i gładka. Potem zdejmij z ognia.

2. W misce, ubij jajka ze szczyptą soli.

3. Z pomocą miksera, ubijaj ciepłe – wcześniej przygotowane ciasto i stopniowo dodawaj ubite jajka.

4. Szprycą cukierniczą, wyciskaj okrągłe ciasteczka na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 250 ° C, przez 10 minut.

6. W tym czasie, przygotuj krem. Wymieszaj mikserem twaróg, śmietanę cukier na jednolitą, gładką masę.

 

7. Ptysie przekrój na pół i pomiędzy dwie części nałóż porcję kremu. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, posyp ptysie obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!