Najlepsze chruściki – Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Są tak pyszne, że znikają ze stołu błyskawicznie

To najlepsze i najłatwiejsze chruściki jakie dotąd jadłam i zawsze smażę je według tego sprawdzonego przepisu.

 

Przepis na chruściki na kwaśnej śmietanie, znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Smażę je od wielu lat tylko w ten sposób, a moi bliscy są nimi zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki rumu
  • sól
  • skórka starta z cytryny
  • olej do smażenia
  • DO POSYPANIA:
  • cukier puder

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj wszystkie składniki ciasta i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

2. Następnie, rozwałkuj je na posypanym mąka blacie roboczym i wytnij z ciasta prostokąty dowolnej wielkości. Na środku każdego zrób nacięcie i przełóż przez dziurkę połowę ciasta.

3. Smaż na rozgrzanej patelni z głębokim olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Przed podaniem, koniecznie posyp chrusty obficie cukrem pudrem. Jestem pewna, że twoje najmłodsze pociechy już siedzą przy stole. Smacznego!

error: Content is protected !!