Doskonałe, puszyste ciasto z genialnym owocowym wnętrzem zachwyci każdego od pierwszego kęsa i jeszcze długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W garnku, zagotuj na małym ogniu mleko, następnie dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko przestygnie, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W dużej misce, utrzyj żółtka z cukrem, dodaj pozostałą mąkę, rum i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszaj i w trakcie zagniatania, dodaj roztopione masło.
3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto – nie powinno kleić się do dłoni. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Po tym czasie, uformuj z ciasta kulki, przykryj je ściereczka i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
5. Smaż na rozgrzanej patelni ze smalcem (w głębokim tłuszczu) na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.
6. Po usmażeniu, przez małą dziurkę wypełnij pączki ulubioną konfiturą i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!