Gniazdka ziemniaczane z pieczarkami – Genialne danie obiadowe lub ciepła kolacja dla całej rodziny

Nie ma lepszych przepisów na wyśmienite dania, niż te które nie zajmują wiele czasu i można je przygotować z tanich i prostych składników.

 

Sposób ich podania zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego miłośnika sztuki kulinarnej. To doskonały, sycący i smaczny posiłek dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 800 g
  • Pieczarki – 300 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Jajka – 1 szt.
  • Twardy żółty ser – 100 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Śmietana kremówka – 100 ml
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2. Teraz odcedź ziemniaki i ugnieć na gładkie puree z jajkiem i masłem. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kostkę.

3. Następnie, obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę.

 

4. Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym, podsmaż pieczarki z cebulą. Potem, dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i duś na małym ogniu przez 7-8 minut od czasu do czasu mieszając.

5. Puree ziemniaczane, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskając uformuj gniazdka na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Do gniazdek włóż porcję farszu pieczarkowego i posyp z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Ziemniaczane gniazdka z pieczarkami, podawaj na gorąco jako samodzielne danie posypane posiekanym szczypiorkiem lub jako dodatek do porcji ulubionego mięsa. Smacznego!

error: Content is protected !!