Mięsko generała z ziemniakami – Pyszne, sycące danie obiadowe, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Banalnie proste w przygotowaniu, sycące danie mięsne które dla tego smaku przygotujesz z prawdziwą przyjemnością. Jestem pewna, że obok niego nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso wieprzowe – 1 kg
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Cebula – 2 szt.
  • Majonez – 3 łyżki
  • Twardy żółty ser – 100 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Świeże zioła do smaku
  • Masło – 1 łyżka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę.

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin.

3. Ziemniaki umyj i pokrój w średniej wielkości słupki.

4. Naczynie żaroodporne, wysmaruj masłem i przełóż do niego marynowane wcześniej mięso. Na wierzchu, poukładaj pokrojone ziemniaki, wysmaruj majonezem i przykryj naczynie.

5. Pecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1 godzinę. Potem zdejmij pokrywkę, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz kolejne 10-15 minut. Gotowe!

 

Mięsko generała podawaj na gorąco, posypane posiekanymi ziołami i z bukietem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!