Cygański bigos – Przygotowany według tej sprawdzonej receptury, nie ma sobie równych

Uwielbiam bigos i wszelkie dania z kapustą w roli głównej. Przepis na cygański bigos znam od niedawna, jednak zdążył już zawładnąć sercami moich bliskich i zaproszonych gości. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Kapusta kiszona – 1 kg
  • Pieczarki – 1 kg
  • Wędzona kiełbasa – 1 kg
  • Cebula – 4 szt.
  • Sos cygański – 800 ml
  • Olej słonecznikowy – 4 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kiszoną odsącz i opłucz pod bieżącą  wodą. Potem pokrój ją i zalej wodą w garnku. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.

2. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gotowe przełóż do garnka z kapustą.

3. Na tej samej patelni z olejem, podsmaż obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i wędzoną kiełbasę. Gotowe, dodaj do kapusty.

4. Na koniec, dodaj sos cygański, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, wymieszaj i gotowe!

 

Pyszny, cygański bigos świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!