Surówka „prowansalska” – Doskonała na każdą okazję. Jej smaku jeszcze długo nie zapomnisz

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu surówka, pełna smaku i witamin to doskonała przekąska lub dodatek do dań mięsnych. Wystarczy kilka prostych składników aby sprawić, że zwykły posiłek stanie się czymś wyjątkowym. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Biała kapusta – 1 kg
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Woda – 100 ml
  • Olej słonecznikowy – 50 ml
  • Cukier – 50g
  • Ocet (6%) – 4 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do dużej miski i posyp czubatą łyżeczką soli i cukru. Ugnieć ją dłonią – powinna puścić sok.

2. Paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Potem pokrój w drobne słupki i wymieszaj z kapustą.

3. Teraz, dodaj obraną, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Dopraw do smaku octem, olejem i wymieszaj.

 

5. Ubij kapustę w misce, przykryj talerzem i dociąż słoikiem z wodą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe!

 

Tak przygotowaną surówkę, możesz jeść na świeżo do 7 dni lub włożyć do wysterylizowanego słoika. Wtedy zaoszczędzisz swój czas na jej przygotowanie do kolejnej obiadowej uczty. Smacznego!

error: Content is protected !!