Duńska grochówka – Przygotowana w ten wyjątkowy sposób jest najlepsza

Doskonała propozycja dla miłośników szybkich i prostych dań obiadowych, ceniących swój cenny czas spędzony w kuchni na przygotowanie smacznych posiłków dla swoich bliskich. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Groch – 2 szklanki
  • Wędzone żeberka wieprzowe – 200 g
  • Cebula – 3 szt.
  • Marchewka – 2 szt.
  • Seler naciowy – 2 łodygi
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • Woda – 6 szklanek
  • Natka pietruszki – 4 łyżki
  • Tymianek do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z wędzonych żeberek, przygotuj bulion mięsny. Gotuj na małym ogniu do miękkości, a następnie wyjmij żeberka i przecedź bulion przez sito.

 

2. W dużym garnku, podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek 2 posiekane drobno cebule, na złoty kolor.

3. Potem, zalej ją bulionem mięsnym lub warzywnym i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie, dodaj groch, oddzielone mięso od kości, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i połowę posiekanej natki pietruszki oraz gałązkę tymianku.

4. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem, przez 1 godzinę pod przykryciem do miękkości. Przed końcem gotowania, usuń z garnka gałązkę tymianku. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

5. Pozostałą cebulę, usmaż na złoty kolor i odsącz tłuszcz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Duńska grochówkę podawaj na gorąco, posypaną smażona cebulką i natką pietruszki. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

error: Content is protected !!