Śledź w musztardowej marynacie – Pyszna, aromatyczna przekąska dla miłośników wyrazistych smaków

Dobrze przyrządzony śledzik, zawsze znajduje miejsce na jednej z półek w mojej lodówce. Nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na śledzia o wyrazistym smaku i w zalewie w doskonałych proporcjach. A gdy nadejdzie ten dzień, wystarczy zrobić kilka kroków do…lodówki. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Płaty śledziowe świeże – 3 szt.
  • Kefir – 300 ml
  • Musztarda miodowa – 2 łyżeczki
  • Musztarda Dijon – 2 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Woda – 1 l
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Płaty śledziowe umyj i przekrój na pół.

2. W głębokim naczyniu, wymieszaj sól w wodzie i włóż do solanki płaty śledziowe – powinny być nią całkowicie przykryte. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Po tym czasie, wyjmij śledzie z solanki i pokrój na dowolnej wielkości kawałki.

4. W misce, wymieszaj kefir z roztopionym masłem, musztardą miodową i dijon, cukrem i sokiem z cytryny.

5. Śledzie poukładaj w zamykanym słoiku, zalej przygotowaną marynatą i zamknij szczelnie. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Gotowe!

 

Śledzika w musztardowej marynacie, podawaj na zimno z cienko pokrojoną cebulą i kromką żytniego chleba. Smacznego!

error: Content is protected !!