1. Piersi z kurczaka bez skóry, gotuj w garnku z wodą przez 40-50 minut. Potem je wyjmij, wystudź, oddziel mięso od kości i pokrój w kosteczkę.
2. Na wywarze po mięsie, gotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę przez 15 minut, a następnie dodaj drobno poszatkowaną kapustę i pokrojone wcześniej mięso kurczaka. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż posiekaną cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Gdy cebula się zarumieni, dodaj do gotującej się zupy.
3. Obrane i pokrojone w cienkie słupki buraki, podsmaż na patelni przez 5-10 minut, a pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i ocet. Smaż razem przez 2-3 minuty i dodaj do pozostałych składników.
4. Teraz przygotuj kluski: W misce, wymieszaj jajka z mąką i solą. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezpośrednio do gotującej się zupy, średnie kluseczki. Na koniec, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Całość, duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Gotowe!