Prawdziwy barszcz ukraiński – Dzięki tym składnikom, smakuje wyśmienicie i nie może równać się z żadnym innym

Delikatny, lekki i zarazem sycący posiłek każdego dnia, to w moim domu codzienność. Jeśli jeszcze do tego, gotowanie sprawia mi przyjemność, to nie pozostaje juz nic innego jak patrzeć na jedzących z apetytem bliskich. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Piersi z kurczaka – 400 g
  • Woda – 3 l
  • Ziemniaki – 300 g
  • Biała kapusta – 400 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Buraki – 200 g
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki stołowe
  • Ocet – 1 łyżka
  • Jajka – 2 szt.
  • Mąka pszenna – 150 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Koperek do smaku
  • Sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Piersi z kurczaka bez skóry, gotuj w garnku z wodą przez 40-50 minut. Potem je wyjmij, wystudź, oddziel mięso od kości i pokrój w kosteczkę.

2. Na wywarze po mięsie, gotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę przez 15 minut, a następnie dodaj drobno poszatkowaną kapustę i pokrojone wcześniej mięso kurczaka. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż posiekaną cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Gdy cebula się zarumieni, dodaj do gotującej się zupy.

3. Obrane i pokrojone w cienkie słupki buraki, podsmaż na patelni przez 5-10 minut, a pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i ocet. Smaż razem przez 2-3 minuty i dodaj do pozostałych składników.

4. Teraz przygotuj kluski: W misce, wymieszaj jajka z mąką i solą. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezpośrednio do gotującej się zupy, średnie kluseczki. Na koniec, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Całość, duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Gotowe!

 

Zanim nałożysz barszcz na talerze, pozwól mu parzyć się pod przykryciem przez 30 minut. Aby barszcz miał intensywniejszy kolor, dodaj świeżego buraka startego na tarce o grubych oczkach. Teraz możesz wołać bliskich na obiad. Smacznego!

error: Content is protected !!