Kilka łatwo dostępnych składników i aromatyczna marynata, to połączenie smaków, których szybko nie zapomnisz. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają z talerzy błyskawicznie. Do dzieła!
1. Zacznij od przygotowania marynaty sojowej: W misce, wymieszaj sos sojowy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Umyte i osuszone pomidory, pokrój w plasterki, bakłażana i cukinię pokrój w dużą kostkę, pieczarki na ćwiartki lub jeśli są małe, zostaw w całości.
3. Pokrojone warzywa wraz z pieczarkami, przełóż do podwójnego rękawa do pieczenia, wlej marynatę sojową i dobrze zabezpiecz brzegi. Wymieszaj składniki w worku, odwracając go kilkakrotnie na drugą stronę i odstaw na 30-40 minut. Po tym czasie, przełóż warzywa z rękawa na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-35 minut. W połowie czasu pieczenia, delikatnie przemieszaj warzywa na blaszce. Gotowe!
Warzywa z pieczarkami, przygotowane w ten sposób, podawaj na gorąco. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!