Węgierska sałatka z ogórków – Nie uwierzysz, jak w prosty sposób, możesz zmienić zwykłą sałatkę w kulinarne dzieło sztuki

Banalnie prosta w przygotowaniu, aromatyczna sałatka rodem z Węgier, która zaskoczy swoim smakiem każdego bez wyjątku.

 

Doskonała zarówno na lekką przekąskę, jak i jako dodatek do wszystkich dań z mięsem lub rybą w roli głównej. Tej sałatce nie można się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 świeże ogórki szklarniowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g śmietany lub naturalnego jogurtu
  • 30 g octu z białego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki musztardy w proszku (można z łatwością kupić)
  • sól do smaku
  • świeży koperek do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ogórki umyj i razem ze skórka pokrój na cieniutkie plasterki (możesz również użyć szatkownicy).

2. Przełóż ogórki do miski i posyp równomiernie solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby puściły wodę.

3. W osobnej misce, wymieszaj kwaśną śmietanę z oliwą, octem winnym, solą, pieprzem, posiekanym grubo koprem i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem.

4. Teraz, odsącz ogórki z wody i wymieszaj z przygotowaną wcześniej marynatą. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 30 minut. Doskonale smakuje w towarzystwie dań mięsnych i rybnych. Smacznego!

error: Content is protected !!