Rolada marchewkowa – Lekka, zdrowa i banalnie prosta przekąska lub pyszny deser dla każdego i na każdą okazję
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, podeszłam do niego nieco sceptycznie. Rolada marchewkowa? – pomyślałam…
Nigdy nie zapomnę swojego zaskoczenia, kiedy jej spróbowałam. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich kulinarnymi nowinkami, dlatego z prawdziwą przyjemnością serwuję ją nie tylko dla bliskich, ale również na najróżniejsze, uroczyste i świąteczne okazje. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
750 gramów marchwi,
-
1,5 łyżki masła,
-
1 łyżeczka kurkumy,
-
5 kurzych jaj,
-
1 łyżka cukru (jeśli ciasto ma być przygotowanie do słodkiego nadzienia),
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
sól i przyprawy do smaku.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE (słone):
-
200 gramów twarogu,
-
3 ząbki czosnku.
-
1 pęczek kopru lub szczypiorku i natki pietruszki,
-
sól,
SKŁADNIKI NA NADZIENIE (słodkie):
-
200 gramów twarogu,
-
2 łyżki rodzynek,
-
szczypta startej laski wanilii,
-
2 łyżki cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie, podsmaż ją na rozgrzanej patelni z masłem do miękkości. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
2. W misce, ubij oddzielone od białek żółtka z solą, kurkumą oraz przyprawami i wymieszaj z marchewką.
3. W osobnej misce, ubij białka z solą i sokiem wyciśniętym z cytryny na sztywno. Potem, delikatnie wymieszaj ją z masą marchewkową. Przełóż masę na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut.
5. W tym czasie, przygotuj nadzienie:
Jeśli lubisz nadzienie SŁONE: Wymieszaj twaróg z posiekanymi ziołami i czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli wolisz nadzienie SŁODKIE: Wymieszaj twaróg z cukrem, rodzynkami i wanilią.
6. Ciasto marchewkowe, przełóż na folię spożywczą i wyłóż na nie, równomiernie przygotowane nadzienie. Z pomocą folii, zawiń całość w ciasny rulon i wstaw do lodówki na 20 minut. Gotowe!
Przed podaniem, podziel roladę na porcje i wołaj bliskich do stołu. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, więc podziel się tym przepisem ze znajomymi. Smacznego!