Mleczno-karmelowy deser – Przygotujesz go w zaledwie 10 minut i bez pieczenia. Ten smak zapamiętasz na dłużej

Deser, który pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, polecam wszystkim miłośnikom szybkich, smacznych i prostych w przygotowaniu słodkich pyszności.

 

Przygotujesz go z prostych i łatwo dostępnych składników w zaledwie 10 minut. Koniecznie musisz spróbować, więc do dzieła!

 

SKLADNIKI:
  • 1 szklankę mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 l mleka
  • 1 opakowanie wanilii

 

SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY:
  • 1 łyżka skrobi
  • 1 szklanka wody
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki wody

 

DODATKOWO:
  • Orzechy włoskie, orzechy laskowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj garnek z grubym dnem.

2. W garnku, rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

3. Teraz, dodaj mleko, cukier, wymieszaj i gotuj do czasu, aż konsystencja przypominać będzie budyń.

4. Na koniec, nie przerywając mieszania, dodaj wanilię. Zdejmij z ognia i odstaw.

5. W tym czasie, przygotuj sos karmelowy: W misce, dokładnie wymieszaj wodę ze skrobią. Na patelni, rozpuść cukier, dodaj 100 ml wody i dokładnie wymieszaj, Następnie, dodaj wodę ze skrobią i mieszając zagotuj.

6. Do formy, najpierw wlej masę mleczną i polej przygotowanym wcześniej sosem karmelowym. Odstaw do wystygnięcia i całkowitego stężenia. Gotowe!

 

Deser karmelowy, przed podaniem udekoruj posiekanymi orzechami. Smacznego!

error: Content is protected !!