Zapiekany filet – Gdy spróbujesz go raz, już zawsze będziesz robić go tylko w ten sposób

Genialna zapiekanka z drobiem i warzywami, która skradnie serca twoich bliskich od pierwszego kęsa. Doskonała zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 Filet z kurczaka
  • 1 Cebula
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g twardego sera
  • 250 g pieczarek
  • 1 Pomidor
  • 1 Jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytego i osuszonego fileta z kurczaka, pokrój na mniejsze kawałki i każdy rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie, przełóż je do miski, dopraw solą i polej odrobiną oleju. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Obraną cebulę, pokrój w pół piórka i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Teraz, ułóż na warstwie cebuli, pokrojone w plasterki ziemniaki. Dopraw do smaku solą i poukładaj na wierzchu kawałki mięsa.

3. Jako następna warstwę, ułóż pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiając je do smaku solą. Przykryj naczynie zwilżonym papierem i folią aluminiową.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut.

5. W tym czasie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser, a pomidora w kosteczkę. Przełóż składniki do miski, dodaj jajko, jogurt naturalny i wymieszaj.

6. Wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij folię, papier i zalej całość mieszanką jajeczną z pomidorami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, prze kolejne 10 minut. Gotowe!

 

Zapiekankę podawaj na gorąco z zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!