Cudowne warstwowe ciasto – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Ciastem, przygotowanym według tego, sprawdzonego przepisu, zachwycisz zarówno bliskich, jak i rodzinę i zaproszonych gości od pierwszego kęsa.

 

Lepiej od razu zapisz sobie przepis, bo goście będą pytać o niego na okrągło. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 duże opakowania ciasteczek be-be
PIERWSZA MASA:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g twarogu
  • 500 ml słodzonego mleka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania puddingu waniliowego na zimno

 

DRUGA MASA:
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 400 ml śmietany kremówki plus 2 fixy do bitej śmietany
  • Odrobina mleka do namoczenia ciasteczek
  • Łyżka cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 160 g czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, dokładnie wymieszaj twaróg z cukrem pudrem. W osobnej misce, ubij mikserem śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym i fixema. W kolejnej misce, ubij mikserem mleko z puddingiem i cukrem waniliowym.

 

2. Masę twarogową z masą puddingową, połącz ze sobą. Ciasteczka, namaczaj w mleku i układaj obok siebie w formie o wymiarach 26×20 cm., przykrytej papierem do pieczenia.

3. Teraz, wyłóż masę twarogowo-puddingową i wygładź wierzch szpatułką. Następnie, wyłóż kolejna warstwę namoczonych w mleku ciasteczek i warstwę ubitej śmietany.

4. Przygotuj lukier: W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę w śmietance i polej całą powierzchnię ciasta. Całość, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj ciasto według własnego uznania. Doskonale sprawdzą się wiórki kokosowe i ulubione owoce. Smacznego!

error: Content is protected !!