Zawijańce z porem – Doskonałe danie obiadowe z pysznym, aromatycznym sosem, które nie ma sobie równych

Jestem pewna, że tak pysznych zawijańców z genialnym wnętrzem i aromatycznym, kremowym sosem jeszcze nie jedliście.

 

Banalnie prosty w przygotowaniu, smaczny posiłek dla całej rodziny, polecam miłośnikom wyjątkowych dań ze schabowym w roli głównej. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 1 op. serka topionego kremowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 2  łyżki masła
  • wykałaczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster, rozbij tłuczkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

 

2. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj pokrojonego w pół piórka pora (jego białą część). Smaż razem przez 10 minut i odstaw do wystygnięcia.

 

3. Starty na tarce o drobnych oczkach ser, wymieszaj z przestudzonym porem. Na plastrach schabu, ułóż porcję nadzienia i zawiń szczelnie, pomagając sobie wykałaczkami.

4. Tak przygotowane roladki, usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

5. Przygotuj kremowy sos serowo-pieczarkowy: W garnku, roztop łyżkę masła, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i lekko podsmaż. Następnie, podlej je wodą, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i duś pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec, całość zblenduj na gładką i jednolitą, kremową masę.

6. Roladki, poukładaj w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 30 minut – do miękkości. Smacznego!

error: Content is protected !!