Banalnie prosty w przygotowaniu, smaczny posiłek dla całej rodziny, polecam miłośnikom wyjątkowych dań ze schabowym w roli głównej. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć. Do dzieła!
1. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster, rozbij tłuczkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
2. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj pokrojonego w pół piórka pora (jego białą część). Smaż razem przez 10 minut i odstaw do wystygnięcia.
3. Starty na tarce o drobnych oczkach ser, wymieszaj z przestudzonym porem. Na plastrach schabu, ułóż porcję nadzienia i zawiń szczelnie, pomagając sobie wykałaczkami.
4. Tak przygotowane roladki, usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
5. Przygotuj kremowy sos serowo-pieczarkowy: W garnku, roztop łyżkę masła, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i lekko podsmaż. Następnie, podlej je wodą, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i duś pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec, całość zblenduj na gładką i jednolitą, kremową masę.
6. Roladki, poukładaj w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 30 minut – do miękkości. Smacznego!