Kapitańskie mięsko – Genialne danie obiadowe, dla miłośników szybkich i smacznych, mięsnych posiłków każdego dnia

Doskonałe danie obiadowe na każdą okazję i dla każdego. Soczyste i aromatyczne mięsko w kremowym sosie beszamelowym nie ma sobie równych. Tego smaku nie da się opisać słowami, więc podwijaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI: (NA 4 PORCJE)
  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 cebule
  • 4–6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g twardego sera
  • sól, pieprz

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • sól

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj w całość na półtwardo w lekko osolonej wodzie.

2. W tym czasie, przygotuj sos beszamelowy: W garnku, rozpuść masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając podgrzewaj do czasu, aż na powierzchni pojawi się biała piana. Wtedy, wlej zimne mleko i dodaj sól. Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z ognia.

3. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

4. Obraną cebulę pokrój w piórka, ziemniaki w plastry, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

5. Do wysmarowanej olejem formy, ułóż warstwę cebuli, następnie lekko osolone mięso i pokrojone w plastry ziemniaki. Całość, zalej przygotowanym wcześniej sosem i posyp startym serem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-35 minut. Gotowe!

 

Kapitańskie mięsko, podawaj koniecznie na gorąco. Świetnie nadaje się zarówno na sycący obiad, jak i ciepłą kolację dla całej rodziny. Smacznego!

error: Content is protected !!