PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj w całość na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
2. W tym czasie, przygotuj sos beszamelowy: W garnku, rozpuść masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając podgrzewaj do czasu, aż na powierzchni pojawi się biała piana. Wtedy, wlej zimne mleko i dodaj sól. Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z ognia.
3. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
4. Obraną cebulę pokrój w piórka, ziemniaki w plastry, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Do wysmarowanej olejem formy, ułóż warstwę cebuli, następnie lekko osolone mięso i pokrojone w plastry ziemniaki. Całość, zalej przygotowanym wcześniej sosem i posyp startym serem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-35 minut. Gotowe!
Kapitańskie mięsko, podawaj koniecznie na gorąco. Świetnie nadaje się zarówno na sycący obiad, jak i ciepłą kolację dla całej rodziny. Smacznego!