Odkąd mam przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe, goszczą jeszcze częściej ze względu na moje najmłodsze pociechy. Zakochały się w tym smaku od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
2. Startą marchew i posiekana cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości.
3. W tym czasie, obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach ziemniaki. Nadmiar wody odsącz.
4. Ziemniaki wymieszaj z marchewką i cebulą, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem małe placuszki z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!
Nie zapomnij odsączyć nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawaj na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!