Placki ziemniaczano – marchewkowe – Genialne połączenie składników i wyjątkowy smak, zaskoczy wszystkich bez wyjątku.

Ja i moi bliscy uwielbiamy placki ziemniaczane w każdej postaci, dlatego goszczą na moim obiadowym stole bardzo często.

 

Odkąd mam przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe, goszczą jeszcze częściej ze względu na moje najmłodsze pociechy. Zakochały się w tym smaku od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Marchewka – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Ziemniaki – 3 szt.
  • Olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • Jajko – 1 szt.
  • Mąka pszenna – 2 łyżki stołowe
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

 

2. Startą marchew i posiekana cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości.

3. W tym czasie, obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach ziemniaki. Nadmiar wody odsącz.

4. Ziemniaki wymieszaj z marchewką i cebulą, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem małe placuszki z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Nie zapomnij odsączyć nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawaj na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

error: Content is protected !!