Kotleciki wołowe – Ten smak nie ma sobie równych. Koniecznie musisz spróbować

Nigdy nie zapomnę unoszącego się w całym domu zapachu smażonych kotletów wołowych, kiedy pierwszy raz zagościły w moi domu.

 

Zazwyczaj, jeśli była mowa o kotletach mielonych, to z marszu zabierałam się za mielenie mięsa wieprzowego lub drobiowego. Nawet nie pomyślała bym, że kotlety z wołowiny mogą być takie soczyste, delikatne i smaczne. Koniecznie musisz spróbować, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mielone mięso wołowe – 500 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Jajko – 2 szt.
  • Kromki chleba – 100 g
  • Mleko – 50 ml
  • Olej słonecznikowy – 50 ml
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie delikatnie ją przestudź i wymieszaj z mielonym mięsem wołowym.

2. Kromki chleba bez skórki, namocz w mleku przez 5 minut, a następnie wyciśnij i dodaj do mięsa. Potem, dodaj jajka, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj całość.

3. Z mięsa, uformuj zgrabne kotleciki i uprzednio obtaczając w mące, smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Przed podaniem, przełóż kotlety do miski, nałóż na każdego odrobinę masła i przykryj drugą miską na 30 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami i bukietem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!