Gołąbki z pieczarkami – Przygotowanych w ten sposób jeszcze nie jadłaś. Koniecznie musisz spróbować

A kto powiedział, że gołąbki muszą mieć w sobie jedynie mięso i ryż? Oczywiście można by podyskutować, czy powinny wtedy nazywać się gołąbkami, ale dla mnie to tylko strata czasu.

 

Oprócz tego, że zamiast mięsa mają w sobie pyszny pieczarkowy farsz, wyglądem nie różnią się zbyt wiele. Przepis polecam miłośnikom eksperymentowania w kuchni i szukającym nowych doznań smakowych. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Biała kapusta – 1 szt.
  • Ryż – 150 g
  • Pieczarki – 350 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Kwaśna śmietana 200 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę zaparz we wrzącej wodzie, a następnie odetnij jej grube części.

2. Ryż ugotuj na pół twardo, potem go odcedź i wystudź.

3. Pieczarki umyj, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

4. Drobno posiekaną cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchew, podsmaż osobno na rozgrzanej patelni z olejem.

5. W dużej misce, wymieszaj pieczarki z pozostałymi warzywami i ryżem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

6. Na liście kapusty, nałóż porcje nadzienia i zawiń jak klasyczne gołąbki.

7. Zawinięte gołąbki, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony, a następnie przełóż do wygodnego garnka i zalej śmietaną. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, przez 40 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa lub z ziemniakami. Smacznego!

error: Content is protected !!