Oprócz tego, że zamiast mięsa mają w sobie pyszny pieczarkowy farsz, wyglądem nie różnią się zbyt wiele. Przepis polecam miłośnikom eksperymentowania w kuchni i szukającym nowych doznań smakowych. Do dzieła!
1. Kapustę zaparz we wrzącej wodzie, a następnie odetnij jej grube części.
2. Ryż ugotuj na pół twardo, potem go odcedź i wystudź.
3. Pieczarki umyj, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
4. Drobno posiekaną cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchew, podsmaż osobno na rozgrzanej patelni z olejem.
5. W dużej misce, wymieszaj pieczarki z pozostałymi warzywami i ryżem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na liście kapusty, nałóż porcje nadzienia i zawiń jak klasyczne gołąbki.
7. Zawinięte gołąbki, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony, a następnie przełóż do wygodnego garnka i zalej śmietaną. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, przez 40 minut. Gotowe!
Podawaj na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa lub z ziemniakami. Smacznego!