Ciasteczka orzechowe w czekoladzie – Ekspresowy i smaczny deser, który przygotujesz bez pieczenia i w zaledwie kilka minut.

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu orzechowe ciasteczka w czekoladzie, polecam w szczególności miłośnikom tanich, domowych słodkości bez pieczenia.

 

Wystarczą trzy składniki, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni i w kilka minut możesz wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Herbatniki – 300 g
  • Masło orzechowe – 300 g
  • Gorzka czekolada – 200 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Herbatniki zmiel blenderem, a następnie przełóż je do wysokiej miski, dodaj masło orzechowe i ugnieć dłonią. Uzyskana masa, powinna być miękka i lekko wilgotna.

2. Z przygotowanej masy, uformuj małe podłużne ciasteczka i poukładaj je na blaszce do pieczenia.

3. W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę. Jeśli wolisz, możesz zastąpić ją czekoladą mleczną lub białą.

 

4. Ciasteczka kolejno zanurzaj w czekoladzie i układaj na kratce, aby nadmiar spłynął. Odstaw do całkowitego stężenia. Gotowe!

 

Ciasteczkom orzechowym, według tego przepisu, możesz nadać dowolny kształt i udekorować według własnych upodobań. Smacznego!

error: Content is protected !!