Oprócz wielu innych, faszerowane jajka z krewetkami cieszą się w moim domu największym powodzeniem, dlatego zawsze robię ich podwójną porcję. Znikają ze stołu błyskawicznie! Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W osolonej wodzie, ugotuj jajka na twardo. Następnie je ostudź i obierz. Krewetki umyj, oczyść i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Potem, schłodź je pod zimną, bieżącą wodą. 12 najładniejszych krewetek, zostaw do dekoracji.
2. Ugotowane jajka, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, potem dodaj posiekaną cebulę. Smaż do miękkości.
3. Żółtka wraz z cebulą, czosnkiem, ugotowanymi krewetkami zblenduj na gładką, jednolitą masę.
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki, dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser i dokładnie wymieszaj. Gotowe nadzienie, przełóż do rękawa cukierniczego i z jego pomocą wypełnij połówki jajek. Każdą, udekoruj krewetką i sezamem lub słodką mieloną papryką. Gotowe!
Faszerowane jajka pięknie wyglądają i doskonale prezentują się na świątecznym stole. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Smacznego!