Faszerowane jajka z krewetkami – Pięknie wyglądają i smakują wyjątkowo. Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć

Wielkanoc bez jajek, to jak Boże Narodzenie bez choinki. Bez jajek, również faszerowanych na wiele sposobów Święta po prostu nie istnieją.

 

Oprócz wielu innych, faszerowane jajka z krewetkami cieszą się w moim domu największym powodzeniem, dlatego zawsze robię ich podwójną porcję. Znikają ze stołu błyskawicznie! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Jajka – 6 szt.
  • Krewetki – 360 g
  • Serek topiony – 50g
  • Cebula – 0,5 szt.
  • Czosnek -1 ząbek
  • Koperek do smaku
  • Pietruszka do smaku
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Sezam – 2 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W osolonej wodzie, ugotuj jajka na twardo. Następnie je ostudź i obierz. Krewetki umyj, oczyść i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Potem, schłodź je pod zimną, bieżącą wodą. 12 najładniejszych krewetek, zostaw do dekoracji.

2. Ugotowane jajka, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, potem dodaj posiekaną cebulę. Smaż do miękkości.

3. Żółtka wraz z cebulą, czosnkiem, ugotowanymi krewetkami zblenduj na gładką, jednolitą masę.

4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki, dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser i dokładnie wymieszaj. Gotowe nadzienie, przełóż do rękawa cukierniczego i z jego pomocą wypełnij połówki jajek. Każdą, udekoruj krewetką i sezamem lub słodką mieloną papryką. Gotowe!

 

Faszerowane jajka pięknie wyglądają i doskonale prezentują się na świątecznym stole. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Smacznego!

error: Content is protected !!