Ryba w cebulowym cieście – Delikatna, soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Doskonałe, aromatyczne danie z ulubioną rybką w roli głównej

Przynajmniej raz w tygodniu, staram się serwować moim bliskim na obiad danie z rybą w roli głównej. Poza tym, że jest bardzo zdrowa, można przygotować ją na wiele smacznych sposobów.

 

Do przygotowania doskonałej ryby w cieście cebulowym, możesz użyć fileta dowolnej ryby. W takim genialnym połączeniu, ryba pozostanie miękka i soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Moi bliscy wprost uwielbiają moją rybę w cieście. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Filet łososia – 600 g
  • Kwaśna śmietana – 100 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • Jajko – 1 szt.
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze części.

2. Teraz przygotuj ciasto: Cebulę i czosnek obierz, zmiel blenderem, dodaj jajko i śmietanę.

3. Następnie, dodaj dodaj proszek do pieczenia, mąką, sól, pieprz, olej i dokładnie wymieszaj. Konsystencja ciasta, powinna być zbliżona do ciasta naleśnikowego.

4. Kawałki ryby, obtocz w cieście i wstaw do lodówki na 30 minut.

5. Smaż na małym ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Delikatna ryba w chrupiącym cieście, doskonale komponuje się z ziemniakami i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!