Sałatka śledziowa z jajkiem – Doskonała na każdą okazję i dla każdego. Ten smak nie ma sobie równych

Kiedy masz ochotę na coś smacznego, ale jednocześnie sycącego i lekkiego, to nie ma innego wyjścia jak zrobienie genialnie prostej sałatki śledziowej z jajkiem.

 

Doskonałe połączenie smaków sprawia, że wprost nie można jej się oprzeć. Polecam w szczególności miłośnikom przekąsek i przystawek ze śledziem w roli głównej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Jajka – 4 szt.
  • Płaty śledziowe – 0,5 kg
  • Por – 1 szt.
  • Kukurydza konserwowa – 150 g
  • Ogórki konserwowe – 3 szt.
  • Majonez – 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, płaty śledziowe pokrój na mniejsze kawałki i wymocz w wodzie przez 1 godzinę.

2. Por, pokrój w piórka, ugotowane jajka pokrój w kosteczkę. Płaty śledziowe wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kosteczkę, podobnie jak ogórki kiszone. Kukurydzę odsącz z zalewy. W dużej misce, wymieszaj wszystkie składniki.

3. Na koniec, dodaj majonez, dopraw do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj według własnych upodobań, np.: kukurydzą, posiekanymi ziołami lub pokrojoną w piórka cebulą. Smacznego!

error: Content is protected !!