Sałatka warstwowa z wątróbką – Połączenie tych składników sprawia, że obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

To kolejna i wyjątkowa odsłona warstwowej sałatki, tym razem z wątróbką drobiową. Moi bliscy, rodzina i znajomi, zakochali się w niej od pierwszego kęsa.

 

Dodatkowym atutem tej sałatki jest jej piękny wygląd, dzięki któremu doskonale prezentuje się na każdym uroczystym lub Świątecznym stole. Koniecznie musisz spróbować, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Wątróbka drobiowa – 350 g
  • Ogórki kiszone – 2–4 szt.
  • Jajka – 4 szt.
  • Marchewka – 4 szt.
  • Cebula – 4 szt.
  • Majonez 100 g
  • Sól do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Natka pietruszki do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, potem je wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka zostaw na późniejszy krok.

2. Wątróbkę drobiową i marchewkę, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż ją na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Ogórki, pokrój w drobną kosteczkę, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną wątróbkę, drobno posiekaj.

3. Sałatkę, układaj warstwami: Najpierw wątróbka, wysmaruj majonezem, następnie podsmażona cebula, wysmaruj majonezem, potem ogórki, starte białka, majonez, starta marchewka, majonez i na końcu starte na tarce żółtka. Gotowe!

4. Sałatkę, możesz udekorować w dowolny sposób i przechowuj w lodówce. Smacznego!

error: Content is protected !!