Meksykańska salsa – Wyjątkowy smak, który zostanie z Tobą na dłużej, a zachwytom nie będzie końca

Wyjątkowo smaczna, pikantna i ekspresowa salsa meksykańska, zrobiła prawdziwą furorę w moim domu, podczas jednej z imprez ze znajomymi. W towarzystwie nachos, nie ma sobie równych.

 

Przepis, dostałam kilka lat temu od dobrej znajomej, jednak nie miałam okazji go wypróbować. Przypomniałam sobie o nim całkiem nie dawno, a zorganizowana impreza, była do tego idealna okazją. Zachwytom nie było końca, a przepis rozchwytywany. Ta salsa nikogo nie zostawi wobec siebie obojętnym. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Cebula – 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Limonka – 0,5 szt.
  • Pomidory – 500 g
  • Kolendra – 2 pęczki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki Papryczka chilli – 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Cukier do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

2. Pomidory zaparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Nadmiar soku odlej i dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie, dodaj pozbawioną gniazda nasiennego, pokrojoną drobno papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj.

3. Na koniec, dodaj sok z limonki i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.

4. Teraz, dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, schłodź salsę w lodówce. Podawaj do chrupiących nachos. Smacznego!

error: Content is protected !!