Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko w chrupiącym cieście pięknie wygląda i będzie prawdziwą ozdobą każdego uroczystego i Świątecznego stołu. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku i nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Polędwiczkę umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
2. W misce, wymieszaj olej z solą, pieprzem, kminkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną mieszanką, natrzyj polędwiczkę dokładnie na całej powierzchni. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Potem, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw do smaku solą, cukrem i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut i zdejmij z ognia.
4. Zamarynowane mięso, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
5. Formę, wysmaruj masłem, oprósz mąką i wyłóż ciastem. Na dnie rozsmaruj połowę mieszanki pomidorowej, następnie włóż polędwiczkę i wysmaruj ją resztą mieszanki pomidorowej. Zawiń mięso w cieście, posmaruj na całej powierzchni roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 50 minut. Smacznego!