Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa, przygotowana w ten sposób, zachwyca smakiem moich bliskich i rodzinę od wielu lat. Ten smak, zostanie z Wami na dłużej. Do dzieła!
1. Żeberka umyj, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. W garnku z osoloną wodą, gotuj je do miękkości. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż na złoty kolor pokrojona w kostkę cebulę.
3. Obrana i umytą marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i podsmaż ją przez 5-7 minut z cebulą.
4. Odciśnij sok z kapusty, pokrój i podsmaż na patelni z warzywami. Duś na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie, dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i duś przez kolejne 5 minut.
5. Pod bieżącą, ciepłą wodą opłucz kaszę jaglaną, potem zalej ją gorącą wodą i odstaw na 25-30 minut.
6. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w kostkę.
7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i wrzuć do garnka. Gdy będą prawie gotowe, dodaj kaszę jaglaną i gotuj do miękkości.
8. Następnie, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez 10 minut. Dodaj posiekany czosnek, liść laurowy i zdejmij z ognia. Gotowe!
Kapuśniak podawaj z kwaśną śmietaną, posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!