Gorąca czekolada – Doskonała na chłodne dni i nieodpartą pokusę na małe, aromatyczne co nieco.

Moi bliscy, szczególnie ci najmłodsi, uwielbiają gorącą czekoladę według tego sprawdzonego przepisu mojej mamy.

 

Zawsze, kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco, podwijam rękawy i w kilka minut serwuje pyszny, aromatyczny i gorący deser. Moi bliscy są nim zachwyceni, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 laski wanilii
  • 7 goździków
  • 4 gwiazdki anyżu
  • Kolendra
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • Czerwona mielona papryka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka zwilżonego zimną wodą wlej mleko, dodaj wanilię, cynamon, gwiazdki anyżu, kolendrę oraz goździki. Dla wzmocnienia smaku, dodaj również paprykę czerwoną oraz ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej.

2. Dokładnie wszystko wymieszaj i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Potem, dodaj kakao dobrej jakości i ponownie wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sito. Gotowe!

 

Z podanych składników, otrzymasz cztery porcje gorącej czekolady. Podawaj na gorąco z małymi piankami, bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Smacznego!

error: Content is protected !!