Warstwowa sałatka z łososiem – Smakuje wyjątkowo i pięknie prezentuje się na każdym Świątecznym stole

Kiedy pierwszy raz przeczytałam składniki, potrzebne do przygotowania tej sałatki, byłam nieco zaskoczona. Ich połączenie nie specjalnie mnie zachęcało, jednak ciekawość zwyciężyła.

 

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i zaskakiwać bliskich nowinkami kulinarnymi, dlatego postanowiłam spróbować. Okazało się, że smakuje rewelacyjnie, a połączenie tych smaków doskonale komponuje się ze sobą. Pięknie wygląda i ozdobi każdy Świąteczny stół. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g fileta z różowego łososia
  • 0,5 cebuli
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • Majonez do smaku
  • Zioła do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki i marchew w osolonej wodzie do miękkości.

2. Fileta z różowego łososia, pokrój w kostkę i ułóż na dnie dużej miski. Wysmaruj ją majonezem, a następnie ułóż warstwę posiekanej cebuli, startych na tarce o grubych oczkach ziemniaków, dopraw do smaku solą i posmaruj majonezem.

3. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ułóż je jako kolejną warstwę.

4. Ugotowane jajka obierz, oddziel białka od żółtek. Białka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż w następnej warstwie, posmaruj majonezem. Teraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i wyłóż w kolejnej warstwie – posmaruj majonezem.

5. Na koniec, jako ostatnią warstwę ułóż starte na tarce żółtka i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

 

Pamiętaj, że dobrej jakości ryba to podstawa tej sałatki. Doda jej szlachetności i niezapomnianych wrażeń smakowych całej rodzinie i bliskim. Smacznego!

error: Content is protected !!