Sałatka tzatziki – Jej doskonały, aromatyczny i świeży smak sprawi, że nikt jej się nie oprze

Jeśli jesteś miłośnikiem kulinarnych nowinek i lubisz eksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Lekka, aromatyczna sałatka tzatziki dostarczy wyjątkowych doznań smakowych nie tylko Twoim bliskim, ale również zaproszonym na ucztowanie gościom. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g świeżych ogórków (4-5 stuk)
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml gęstej śmietany (tłustej)
  • 200 g pora (biała końcówka z 3-4 porów)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 cebule czerwone
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Fileta z kurczaka umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, przyprawę do gyrosa i dokładnie wymieszaj. Następnie, usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z olejem, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstaw do wystygnięcia.

 

2. Ogórki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz wodę, przełóż do miski i wymieszaj ze śmietaną, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

 

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu, pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

 

4. Tak przygotowane składniki układaj w misce warstwami, w kolejności: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę i ozdób według własnego uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!