Ogórki małosolne – Doskonały przepis, który w moim domu gości już od wielu lat

Ogórki małosolne to bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Bez względu na to w jakim stopniu są ukwaszone, zawsze są tak samo pyszne i skutecznie poprawiają odporność organizmu.

 

Woda z ogórków małosolnych, ma właściwości odchudzające, poprawia trawienie i usuwa z jelit toksyczne złogi. Dlatego nie tylko ogórki, ale i sama woda warta jest regularnego spożywania. Poznaj najlepszy przepis na ogórki małosolne z przepisu mojej babci, który gości w moim domu już od wielu lat. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 2 litry wody
  • 1,5 kg ogórków gruntowych (twardych)
  • 1,5 łyżki soli (nie jodowanej)
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 0,5 korzenia chrzanu + 3 liście
  • kilka liści laurowych

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wodę doprowadź do wrzenia, następnie dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ją do dużego słoja lub glinianego garnka i odstaw do przestygnięcia.

 

2. Ogórki dobrze umyj wraz z liśćmi chrzanu oraz koprem, korzeń obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

 

3. Czosnek podziel na ząbki i obierz.

 

4. Do słoja lub glinianego garnka wkładaj naprzemiennie ogórki, chrzan i liście chrzanu, czosnek, koper, liście laurowe.

 

5. Naczynie, przykryj talerzykiem i odstaw na 2 – 3 dni. Kiedy nabiorą charakterystycznego smaku i wyglądu, są gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!