Pieczarkowe szaszłyki – Ekspresowa, aromatyczna przekąska dla każdego i na każdą okazję

Doskonała przekąska do przygotowania zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Przygotujesz ją ekspresowo i świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa i ze wszystkimi warzywami.

 

Aromatyczne, pieczarkowe szaszłyki prezentują się pięknie, a ich smak zachwyci każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Pieczarki – 600g
  • Cebula – 1-2 szt.
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Zioła włoskie – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – łyżka
  • Boczek – 50 g
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyj, obierz i przełóż do dużej miski. Dodaj śmietanę, musztardę, pieprz, zioła włoskie, sos sojowy oraz sok z cytryny.

2. Następnie, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

3. Boczek, pokrój w cienkie plasterki.

4. Patyczki do szaszłyków, namocz w wodzie, dzięki temu nie będą się palić podczas pieczenia. Teraz, nabijaj na nie naprzemiennie pieczarki, boczek oraz cebulę, zostawiając odrobinę wolnego miejsca z każdej strony patyczka.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15-20 minut. Gotowe!

 

Pieczarkowe szaszłyki, możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowo ziołowym. Smacznego!

error: Content is protected !!