Najprostszym wyjściem jest zatem przygotowanie dobrej jakości, domowego sera samemu i mieć przynajmniej pewność, że są to produkty wysokiej jakości i bez konserwantów. Przygotowanie domowej mozzarelli zajmie ci godzinkę, a jego smakiem możesz cieszyć się zawsze wtedy kiedy masz na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W solidnym garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlej mleko i podgrzewaj utrzymując temperaturę 31 ° C, dodając kwasek cytrynowy i ciągle mieszając.
2. Gdy zaczną pojawiać się grudki, to jest czas na dodanie podpuszczki. Ciągle mieszając, podgrzewaj mieszankę do uzyskania temperatury 38-40,5 stopni C. Potem zdejmij z ognia i przykryj garnek pokrywką. Odstaw na 5 minut.
3. Po tym czasie, w garnku powinny pojawić się wyraźnie oddzielone grudki, a jeśli nie uzyskaliście takiego efektu, to znaczy że potrzebuje nieco więcej czasu.
4. Przecedź grudki na sitku i razem z nim przełóż do garnka z wrzącą wodą. W kąpieli parowo-wodnej (w temperaturze 57 stopni C), serek stopi się. Dopraw do smaku sola i uformuj z masy zgrabna kulkę.
5. Gdy całkowicie wystygnie, jest gotowy. Mozarellę przechowuj w lodówce, chociaż wątpię czy będziesz miała co zostawić na później. Smacznego!